Skip to content
kako-osmisliti-uvod


Kako osmisliti uvod koji će publiku ostaviti bez daha?

Poznati citat kaže You only get one chance to make a first impression.

Imajući u vidu tu činjenicu u kontekstu javnog nastupanja, može se zaključiti samo jedno – bila bi velika šteta propustiti tu jedinstvenu prigodu.

Ako znamo da se prvi dojam stvara u prvih 7 do 30 sekundi javnoga nastupa, postajemo svjesni važnosti početnog dijela govora – uvoda.

Upravo nam uvod daje mogućnost ostaviti pozitivan prvi dojam, zainteresirati publiku za temu o kojoj ćemo govoriti i zainteresirati ju za nas kao govornike. Uvod u velikoj mjeri određuje daljnji tijek i uspješnost cijelog nastupa.

Uvodni dio govora ima 3 cilja:

  1. privući pozornost publike
  2. najaviti i stvoriti zanimanje za temu
  3. stvoriti zanimanje za govornika.

1. Kako uvodom privući pozornost publike?

Ako prezentiramo, pretpostavka je da imamo što reći. Poželjno je onda na samom početku izlaganja privući pozornost publike. U suprotnom, koliko god stručni bili, naša poruka neće doprijeti do slušatelja. Takav scenarij želimo izbjeći.

Privući pozornost možemo ako:

 • približimo temu i naglasimo njezinu važnost publici – publika će obratiti pozornost tek kada vidi što dobiva našim izlaganjem. Zato je na samom početku važno naglasiti zašto je naša tema bitna za publiku.

I profoundly believe that the power of food has a primal place in our homes that binds us to the best bits of life. We have an awful, awful reality right now. America, you’re at the top of your game. This is one of the most unhealthy countries in the world.

 • iznenadimo i/ili pobudimo znatiželju publike – to činimo korištenjem iznenađujućim i zanimljivim informacijama. Važno je da uvod vodi direktno u temu. Šokirati publiku nekom činjenicom koja nema veze s temom može prouzročiti suprotan efekt.

Sadly, in the next 18 minutes when I do our chat, four Americans that are alive will be dead from the food that they eat.

 • postavimo pitanje publici – postavljanje retoričkog pitanja odličan je način uvođenja publike u temu. Može se postaviti i nekoliko pitanja, a eventualnom kratkom pauzom između više pitanja postiže se dodatni efekt. To je vrlo jednostavna i uspješna tehnika privlačenja pozornosti.

How do you explain when things don’t go as we assume? Or better, how do you explain when others are able to achieve things that seem to defy all of the assumptions? For example: Why is Apple so innovative? Year after year, after year, they’re more innovative than all their competition. And yet, they’re just a computer company. They’re just like everyone else. They have the same access to the same talent, the same agencies, the same consultants, the same media. Then why is it that they seem to have something different?

 • započnemo govor citatom – ako za početak govora odaberemo citat, važno je da on bude vezan za temu, da zaintrigira publiku i da bude kratak. U suprotnom bi se moglo dogoditi da publika na samom početku izgubi fokus.

Ovaj citat Georgea Jessela vjerojatno bi privukao pozornost u izlaganju o tremi u javnom nastupu

The human brain starts working the moment you are born and never stops until you stand up to speak in public.

 • ispričamo priču – posebno dobro prolaze zabavne, dramatične, misteriozne ili provokativne priče. Priča je možda najzahtjevnija forma čiji uspjeh ne ovisi samo o sadržaju već i o nastupu. Ako se dobro pripremimo, priče mogu biti najefikasniji način započinjanja govora.

Imagine a big explosion as you climb through 3,000 ft. Imagine a plane full of smoke. Imagine an engine going clack, clack, clack, clack, clack, clack, clack. It sounds scary. Well I had a unique seat that day. I was sitting in 1D.

Kada se dobro pripremimo, odaberemo i uspješno osmislimo metodu privlačenja pozornosti, publika će htjeti čuti još i mi smo spremni za najavu teme.

2. Kako najaviti temu?

Čak i kada smo u procesu privlačenja pozornosti natuknuli o čemu će biti riječ u našem izlaganju, poželjno je jasno naglasiti temu govora. U nastavku izdvajam upravo takav jedan primjer.

Okay, now I don’t want to alarm anybody in this room, but it’s just come to my attention that the person to your right is a liar. Also, the person to your left is a liar. Also the person sitting in your very seats is a liar. We’re all liars. What I’m going to do today is I’m going to show you what the research says about why we’re all liars, how you can become a liespotter and why you might want to go the extra mile and go from liespotting to truth seeking, and ultimately to trust building.

Nakon vrlo uspješna privlačenja pozornosti slijedi najava teme koja u ovom slučaju uključuje i najavu tijeka glavnog dijela govora.

Ako nismo jasni i izravni u uvodu, vrlo lako možemo zbuniti slušatelje i izgubiti njihovu pozornost.

3. Kako stvoriti zanimanje za govornika?

Uvod je prigoda za osvajanje publike – učiniti publiku naklonjenu nama kao govornicima.

Naklonost prije svega možemo postići ako pokažemo da smo vjerodostojan govornik.

Vjerodostojni postajemo kada slušatelji vide našu stručnost i kvalificiranost za govor o određenoj temi.

Kvalificirani ne postajemo isključivo formalnim obrazovanjem i iskustvom. Kvalificiranost stječemo i  ako čitamo o određenoj temi, slušamo seminare, iskustva drugih.

Kada govorimo o svojim kvalifikacijama i onome što nas čini kompetentnima za govor o određenoj temi, ne želimo zvučati kao da se hvalimo. Poželjno je prikazati se vjerodostojnim, ali s dozom skromnosti.

Sa skromnošću također treba biti oprezan. Iskazivanje skromnosti u antičkoj retorici smatralo se preduvjetom za stjecanje naklonosti publike, ali u suvremenoj retorici koja se često odnosi na znanstvene, obrazovne i poslovne situacije skromnost se ne preporučuje kako govornici ne bi omalovažili svoje znanje i stručnost.

Evo kako je taj dio uvoda osmislio Jamie:

My name is Jamie Oliver. I’m 34 years old. I’m from Essex in England and for the last seven years I’ve worked fairly tirelessly to save lives in my own way. I’m not a doctor; I’m a chef, I don’t have expensive equipment or medicine. I use information, education.

Poželjno je dobro se pripremiti, uzeti u obzir komu govorimo i u skladu s time prilagoditi način za stjecanje naklonosti publike.

Dodatni načini koji uspješno prolaze kod publike jesu iskazivanje dobronamjernosti i korištenje humorom.

kako-osmisliti-uvod

Za kraj s tobom dijelim dodatna tri savjeta koja će ti pomoći da izvedeš besprijekoran uvod svoga sljedećeg izlaganja.

 • Neka uvod bude što kraći. Uvod ne bi trebao zauzimati više od jedne petine cjelokupnog izlaganja.
 • Uvod je poželjno pripremiti tek nakon što smo osmislili središnji dio govora. U uvodu možemo biti kreativni i eksperimentirati s nekoliko verzija dok ne dođemo do one koja ima najveće izglede privući pozornost publike. Pripremu uvoda treba shvatiti kao šećer na kraju pripreme govora.
 • Dobro uvježbajte uvodni dio tako da ne morate gledati u bilješke na samom početku. Kada stanete pred publiku, uspostavite kontakt očima, stavite osmijeh na lice i počnite.

Pozivam te da za inspiraciju poslušaš sve spomenute govore.

Redovito se družimo i ovdje. Bit će mi drago ako sa mnom podijeliš još poneki primjer dobroga uvoda.

Do uskoro,

Ana